header CCDG iarna

Scoala Gimnaziala ,,Ion Creanga", Bacau, Activitati, Ianuarie 2018

 

BUCURIA REVEDERII ÎN FAMILIA ECO-SCHOOLS

 

În data de 20 ianuarie 2018, a avut loc la Bucureşti Conferinţa Eco- Schools, la care au primit invitaţii 100 de coordonatori ES, care au făcut posibilă înscrierea în Programul ECO-ŞCOALA şi s-au remarcat prin exemple inedite de bune practici eco.

 

Tema propusă a fost: 7 paşi spre o societate responsabilă.

Participanţii au fost rugaţi să aducă:

1. un obiect interesant, realizat din materiale reciclabile de către elevi, iar de la Şcoala Gimnazială ,,Ion Creangă" Bacău am adus Albumul eco realizat de către eleva Filimon Miruna, de la clasa a VII-a C, album ce cuprindea desenele copiilor de grădiniţă şi

2. o pagină de jurnal A4, care să conţină un text sau un desen prin care să se reprezinte tema sau temele Programului ES abordată sau abordate în unitatea pe care o reprezintă coordonatorul eco. Eleva coordonatoare eco, Marcociu Larisa, de la clasa a VIII-a C, a realizat o pagină de jurnal prin care a evidenţiat importanţa activităţilor ce se realizează în şcoala noastră pe Stilul de viaţă sănătos.

Cu aceste obiecte s-a realizat o expoziţie, iar la final fiecare a plecat cu o amintire, luând un obiect care I-a plăcut. Mie mi-a plăcut un copac, Copacul vieţii, realizat din materiale reciclabile, mărgeluţe mici, verzi, de cadrele didactice de la o grădiniţă din Constanţa.

Conferinţa a fost interactivă. Captarea atenţiei s-a realizat prin realizarea teoretică a unui sandwich responsabil, pentru care ni s-a dat o listă cu ingredientele sănătoase din care trebuia să alegem 5, la care trebuia să adăugăm şi noi, echipa de câte 3 profesori-eco, ingredientul surpriză. După terminarea teoreticei reţete am făcut un avion din foaia pe care am scris-o şi I-am făcut vânt să aterizeze la altă masă. La masa noastră a aterizat avionul de la cadrele didactice din Satu Mare, noi membri-eco.

Au urmat apoi prezentările, la care au participat activ şi participanţii din sală cu exemple de activităţi care mai de care mai inedite şi interesante:

1. Programul Internaţional Eco-Schools, evoluţie şi prezentare, material realizat de d-na prof. dr. Cornelia Dincă, Membru fondator CCDG, amintind paşii eficienţi spre obţinerea Steagului Verde şi a celorlalte, să le numim trofee-eco;

2. MÂNCĂM GLOBAL – REDUCEM LOCAL, de drd. Elena Clementina Dinu, având coordonator ştiinţific pe prof.univ.dr. Anca Ioana Nicolau, de la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, Universitatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, la care am aflat cum să cumpărăm eco, cum să valorificăm ceea ce rămâne pentru a reduce risipa; alimentul cel mai risipit fiind pâinea.

3. Gestionarea deşeurilor de ambalaje pe lanţul de producţie, desfacere şi consum în sectorul alimentar, de ing. DE MEDIU, Dumitru Giani Apostol, la care s-a remarcat faptul că ţara noastră nu reciclează sticlă, care se poate recicla şi în proporţie de 100%, faţă de celealte materiale care se pot recicla sau valorifica în proporţie mult mai mică.

4. Ariile naturale protejate – modalităţi moderne de implicare în procesul educativ, prezentat de Gabriel Vânău, de la Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Studiilor de Impat, Universitatea din Bucureşti, C.C.D.G., în care parcurile din Bacău au fost supuse cercetării cu etichetarea arborilor. De un real folos ni s-a dat site-ul planet.net pentru a poza părţi din organe spre identificarea speciei respective.

Surpriza inedită a fost jurnalul eco, realizat de către Grădiniţa Magnolia din Oneşti, jud. Bacău. S-a stabilit ca fiecare şcoală să aibă câte un jurnal şi mai ales un istoric măcar electronic, pentru a fi motiv de bucurie a revederii amintirilor de căre viitorii adulţi, responsabili eco.

Ca temă ni s-a dat să votăm cel mai potrivit, cel mai plăcut, cel mai eficient cod eco, dintre cele pe care le avem la şcolile noastre şi pe care le-am afişat, noi, cei prezenţi la conferinţă, pe nişte coli mari.

A fost o experienţă frumoasă din care am avut ce învăţa şi mai mult decât atât am legat prietenii cu colegii din ţară în vederea încheierii unor parteneriate între şcoli.

Mulţumim pentru găzduirea şi materială şi sufletească, cu care ne-aţi onorat. Sperăm ca astfel de experienţe frumoase să se repete, măcar o dată pe an pentru diseminarea activităţilor ecodin şcoala fiecăruia în această variantă săo numim eco-life.

 

Cordonator eco- prof. Irina Rusu

ccdg1192

ccdg1193

ccdg1194

ccdg1195

ccdg1196

ccdg1197

ccdg1198

 

 

Despre CCDG

CCDG este o organizaţie neguvernamentalǎ ce furnizează programe educaţionale de calitate, în  scopul unui mediu sustenabil.

Obiectivul nostru este de a oferi programe care promovează relaţii durabile între copii, adulţi şi mediul înconjurător, realizând că educaţia eficientă trebuie să se extindă dincolo de sala de clasă şi că principiile de ecologie, justiţie şi egalitate trebuie să fie evidente la toate nivelurile societǎţii.

Ne gasiti si pe:

Contact CCDG

  • CENTRUL CARPATO-DANUBIAN DE GEOECOLOGIE
  • Str. Barbu Lăutaru, Nr. 8, BL. 23, SC. B, Parter, AP. 56, sector 1, Bucureşti

    RELAŢII DIVERSE VOR FI SOLICITATE PRIN:

  • e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • telefon/fax: 031.410.35.24
  • mobil: 0731.713.714

Adrese web pentru informații:

Alte site-uri ale CCDG:

 

Despre cookie click aici....