header CCDG

Colegiul National "Eudoxiu Hurmuzachi", Radauti, Sesiune de evaluare, Mai 2016

 
 
SESIUNE DE EVALUARE A PROIECTULUI MĂNÂNCĂ RESPONSABIL
LA COLEGIUL NAȚIONAL „EUDOXIU HURMUZACHI” RĂDĂUȚI
 
Joi 19 mai 2016, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a avut loc sesiunea de evaluare a proiectului Mănâncă Responsabil. Tema propusă spre dezbatere a fost Fructele și legumele în alimentația noastră. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Școala Nr. 5 „Bogdan Vodă” Rădăuți. Au participat peste 100 de elevi de la cele două școli partenere (60 de elevi de la Hurmuzachi și 45 de la Școala Nr. 5), însoțiți de cadrele didactice implicate în proiect.Menționăm aici doar numele celor care fac parte din comitetul Eco al proiectului; este vorba despre elevele: Gheletiuc Adina și Trufin Mădălina din clasa a -XI- a E, Ozarchevici Diana și Prichici Ionela Bianca din clasa a -XI- a G, Grigorescu Andreea din clasa a - IX - a E, Kurtoğlu Irem din clasa a - IX - a B, toate eleve la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți și elevele Ghețău Melania și Colerciuc Laura din clasa a - VII - a A de la Școala Nr. 5 „Bogdan Vodă” Rădăuți. La activitate au participat profesorii Liviu și Cornelia Hatnean, Nicoleta Mitrofan, și Marcel Ungurean de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, precum și profesorii Domnica Crăciun și Radu Munteanu de la Școala Nr. 5 „Bogdan Vodă” Rădăuți. Au mai participat, cu statut de invitat, prof. Carmen Andronachi – director și prof. Luminița Lăzărescu – director adjunct la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.
În deschiderea sesiunii, domnul profesor Liviu Hatnean – coordonatorul proiectului – a reamintit celor prezenți obiectivele proiectului, perioada de derulare, instituțiile partenere și școlile participante la nivel național și local, precum și sponsorii care au contribuit la reușita activităților din proiect. El precizat că această activitate încheie un ciclu de activități derulate de cele două școli partenere pe parcursul primului an de proiect, că sesiunea de proiect este și o sesiune de bilanț și că proiectul va continua vreme de încă doi ani. În calitate de coordonator de proiect, domnul profesor Liviu Hatnean a mulțumit în egală măsură elevilor și profesorilor care au contribuit la buna desfășurare a activităților desfășurate pe parcursul primului an de activitate.
Doamna profesoară Cornelia Hatnean – coordonatoarea proiectului – a prezentat bilanțul activităților desfășurate în cadrul proiectului la Școala Nr. 5 „Bogdan Vodă” Rădăuți, apreciind calitatea, valoarea și impactul proiectului la nivelul colectivelor de elevi. Ea a mulțumit elevilor și profesorilor care, prin activitățile desfășurate, au dat valoare proiectului.
S-a trecut apoi la prezentarea temei de dezbatere propuse – Fructele și legumele în alimentația noastră. Această temă a fost prezentată de elevele Adina Gheletiuc și Mădălina Trufin din clasa a -XI- a E. La dezbateri au participat toți cei prezenți, atât elevi cât și profesori. Au avut intervenții notabile elevele Melania Ghețău și Laura Colerciuc de la Școala Nr. 5 „Bogdan Vodă” Rădăuți. Dintre profesorii prezenți, au avut scurte intervenții prof. Nicoleta Mitrofan, prof. Radu Munteanu și prof. Luminița Lăzărescu care s-au referit la proiectul în ansamblu și la tema supusă dezbaterii. Doamna profesoară Carmen Andronachi, în calitate de director al colegiului, a apreciat valoarea teoretică și practică a proiectului care contribuie la formarea de bune practici și schimbarea mentalității privind alimentația noastră. Ea a făcut apel la păstrarea tradiției și la realizarea unei armonizări între știință tradiție și modernitate.
În ultima parte a activității, cei prezenți au fost invitați să guste din produsele tradiționale pregătite cu multă grijă și pricepere de către elevele Ozarchevici Diana, Prichici Ionela Bianca, Grigorescu Andreea și Kurtoğlu Irem. Văzând masa încărcată de bucate tradiționale, colaci „ ca la mama acasă ”, tarte cu fructe, prăjituri, sucuri naturale de fructe, dar și fructe proaspete din livadă de la bunici, toate foarte frumoase și toate foarte gustoase, nu puteai să nu-ți aduci aminte că te afli în Bucovina, ținut binecuvântat de Dumnezeu.
În încheiere, am reținut câteva impresii ale participanților la reuniunea de proiect, impresii care ne îndreptățesc să credem că acest proiect reușește să producă schimbări importante în comportamentul nostru privind alimentația: „ Un proiect de suflet. Voi încerca să mănânc sănătos de acum! ”; „ A fost un proiect minunat, m-a ajutat să renunț la mâncărurile de tip fast-food și acum mănânc foarte sănătos.”; „ Mi-a plăcut această activitate pentru că ne îndrumă spre un stil de viață sănătos.”; „ Continuați acest proiect, fiindcă prin intermediul acestui proiect, mulți dintre noi putem învăța să mâncăm mai sănătos. De acum încolo voi fi mai atentă la ce cumpăr și ce mănânc! ”
 
A consemnat prof. Marcel Ungurean
 

Despre CCDG

CCDG este o organizaţie neguvernamentalǎ ce furnizează programe educaţionale de calitate, în  scopul unui mediu sustenabil.

Obiectivul nostru este de a oferi programe care promovează relaţii durabile între copii, adulţi şi mediul înconjurător, realizând că educaţia eficientă trebuie să se extindă dincolo de sala de clasă şi că principiile de ecologie, justiţie şi egalitate trebuie să fie evidente la toate nivelurile societǎţii.

Ne gasiti si pe:


Contact CCDG

  • CENTRUL CARPATO-DANUBIAN DE GEOECOLOGIE
  • Str. Barbu Lăutaru, Nr. 8, BL. 23, SC. B, Parter, AP. 56, sector 1, Bucureşti

    RELAŢII DIVERSE VOR FI SOLICITATE PRIN:

  • e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • mobil: 0731.713.714

Adrese web pentru informații:

Alte site-uri ale CCDG:

 

Despre cookie click aici....