CENTRUL CARPATO-DANUBIAN DE GEOECOLOGIE (C.C.D.G.) este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 1996, membru deplin al Foundation for Environmental Education (FEE) din anul 2006, care promovează dezvoltarea durabilă şi pune accent pe educaţia pentru mediul înconjurător.
C.C.D.G. încurajează şcolile din România să participe la programe educaţionale, cu scopul de a crea relaţii durabile între copii, adulţi şi mediul înconjurător, realizând că educaţia eficientă trebuie se extindă dincolo de sala de clasă şi că principiile de ecologie, justiţie şi egalitate trebuie să fie evidente la toate nivelurile societǎţii.
Programele, proiectele şi campaniile pe care le dezvoltă pun accent pe realizarea educaţiei adulţilor prin copii şi tineri, pentru dezvoltarea conştiinţei ecologice, a unei forme individuale şi colective de manifestări responsabile, în ambianţă cu ecosistemele naturale.
CENTRUL CARPATO-DANUBIAN DE GEOECOLOGIE coordonează:
CINCI PROGRAME INTERNAȚIONALE:
-
Eco-Schools - promovează relaţii durabile între copii, tineri, adulţi şi mediul înconjurător, certificând şcolile care-l implementează.
-
LeAF - Learning about Forests - încurajează desfăşurarea lecţiilor în natură şi experimentarea stării de a fi în pădure.
-
YRE - Young Reporters for the Environment - o reţea de elevi şi profesori care investighează problemele de mediu şi realizează un material jurnalistic cu soluţii de rezolvare.
-
Blue Flag – o eco-etichetă de renume mondial, un premiu prestigios acordat plajelor şi porturilor de agrement care îndeplinesc o serie de criterii stricte privind mediul, educația, siguranța și accesul.
-
Green Key - o marcă ecologică de impact, care se adresează unităţilor de turism, prin intermediul căreia se doreşte promovarea unui turism sustenabil.
DOUĂ PROIECTE NAŢIONALE:
-
Eco Fotografia Anului – o competiţie care încurajează participanţii să redea în imagini valenţele pozitive ale mediului.
-
Parteneriat în educația pentru mediu - o colecție de articole cu tematică ecologică.
O INIŢIATIVĂ NAŢIONALĂ:
-
Ziua Verde a Eco-Școlilor din România - propune voluntarilor să planteze pentru a contribui la revigorarea spaţiilor verzi.
TREI CONCURSURI NAŢIONALE:
-
Concursul Național „Valorificând deșeurile, salvăm mediul și sănătatea noastră” - mobilizează unităţile şcolare să economisească resursele şi să le utilizeze în mod responsabil.
-
Concursul Național „Prietenii pădurii” - oferă copiilor oportunitatea să-şi exprime sentimentele de preţuire faţă de pădure prin desene.
-
Concursul Național „Eco-site” - invită profesorii să disemineze activităţile realizate cu elevii pe site-ul www.ccdg.ro