ÎNVĂȚĂM SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS
Activitatea s-a desfășurat joi, 28 februarie 2019, la Școala Gimnazială Bogdan Vodă, din Rădăuți și se înscrie în planul de acțiune al Programului Eco-Școală, pentru anul școlar 2018-2019.
La activitate au participat elevi, părinți, cadre didactice, sponsori, alături de profesorii coordonatori ai Programului din școlile partenere de proiect: Grădinița cu
Program Prelungit Micul Prinț, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, din Rădăuți.
Doamna profesoară Cornelia Hatnean a prezentat scopul, obiectivele activității și a subliniat necesitatea adoptării unui comportament responsabil pentru o
alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos. Copii și părinții trebuie să fie atenți la alegerea produselor pentru realizarea pachețelului pentru școală,
promovând produse realizate acasă, în gospodăria proprie și nu cele cumpărate din magazine. Cu prilejul acestei activități, elevii clasei a VIII-a C și reprezentanți
ai Comitetului Eco-școală au fost invitați să participe la realizarea unei expoziții culinare cu degustare, cu preparate realizate de către ei, cu ajutorul părinților sau
al bunicilor. La amenajarea expoziției cu produse culinare. Elevii participanți la activitate au fost împărțiți în patru echipe, formate din câte 8 elevi. A fost stabilit un
juriu format din elevi și cadre didactice, care să evalueze și să monitorizeze punctajele obținute de către grupe la concursul între echipe.
Au fost aplicate următoarele exeriții: „Cum mă simt astăzi ?”- prof. Ancuța Prelipcean (G.P.P. „Micul Prinț” ), „Scara alimentelor”- prof. Nicoleta Mitrofan (C.N.
„Eudoxiu Hurmuzachi”), „Originea legumelor și fructelor” – (Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”), „Rețeta pentru un sandwich sănătos”- prof. Cornelia Hatnean
(Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”) și „Procesul măr- banană” – prof. Liviu Hatnean (C.N. „Eudoxiu Hurmuzachi”). Elevii au fost antrenați să-și demonstreze
cunoștințele și priceperile pe care le posedă și s-au implicat activ la toate activitățile propuse. Pe parcursul activității s-a realizat un climat bazat pe
colaborare și respect reciproc. Unii elevi s-au remarcat prin ingeniozitate, creativitate și reale cunoștințe referitoare la un consum responsabil și echilibrat al hranei.
Activitatea a atras atenția participanților la următoarele aspecte: respectarea meselor principale, prepararea hranei cu produse a căror proveniență o cunosc,
evitarea consumului de produse alimentare înalt procesate, importanța citirii etichetelor produselor achiziționate, consumarea legumelor și fructelor autohtone și de
sezon, importanța consumării apei și necesitatea mișcării fizice zilnice.
La finalul activității, cei prezenți au fost invitați să-și exprime câteva gânduri pe un poster colectiv și să guste din produsele expuse. Elevii din Comitetul Eco-școală
au distribuit mărțișoare „eco” confecționate din materiale reciclabile. Cei prezenți au fost invitați să viziteze expoziția de mărțișoare confecționate de elevii școlii
noastre, expusă în holul de la intrare.
Mulțumim pentru susținere, implicare și colaborare elevilor, părinților, sponsorilor, conducerilor unităților școlare, partenerilor de proiect și mass-mediei!
Felicitări tuturor participanților și o primăvară „eco” cât mai frumoasă!
Prof. Cornelia Hatnean - Coordonator Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Rădăuți.