header CCDG

Colegiul National "Eudoxiu Hurmuzachi", Radauti, Lansarea proiectului Mananca Responsabil, Noiembrie 2015

 
 
PROIECT EUROPEAN
 
 
Joi 26 noiembrie 2015 la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a avut loc lansarea proiectului european MĂNÂNCĂ RESPONSABIL! Activitatea a fost organizată și condusă de domnul profesor Liviu Hatnean, coordonatorul proiectului. Au participat membrii comitetului ECO din fiecare clasă, elevi, cadre didactice și părinți.
În deschiderea activității, domnul profesor Liviu Hatnean a prezentat proiectul în ansamblu, precizând care sunt obiectivele, activitățile propuse, rezultatele așteptate și cum se va face diseminarea lor. Este vorba de un proiect de responsabilizare socială prin care participanţii vor înțelege de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative, uneori ireversibile, asupra sănătății unei importante părţi a planetei noastre. La acest proiect participă nouă state europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croația, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și România. Din țara noastră participă 50 de școli, dintre care: 6 grădinițe, 25 de școli gimnaziale, 18 licee și o școală specială.
Prezentarea pliantului de lansare a proiectului a fost făcută de membrii comitetului ECO din școală: Adina Ioana Gheletiuc, Mădălina Cristina Trufin, Andreea Grigorescu, Ionela Bianca Prichici și Irem Kurtuglu. Ei au lansat colegilor lor invitația de a participa activ la activitățile propuse care au ca scop: conștientizarea elevilor, părinților, adulților în general privind alimentația sănătoasă, stimularea consumului de produse autohtone proaspete prelucrate sau preparate în gospodăria proprie în detrimentul produselor preambalate din comerț, încurajarea aprovizionării cu alimente (neprelucrate/prelucrate) de la producătorii locali și regionali în detrimentul alimentelor (neprelucrate/prelucrate) aduse din import, arătând că toate aceste activități vizează schimbarea atitudinii elevilor, cadrelor didactice, dar și a părinților în ceea ce privește alimentația sănătoasă.
Au fost invitați să ia cuvântul prof. Nicoleta Mitrofan - coordonator al aceluiași proiect, prof. Marcel Ungurean, prof. Luminița Lăzărescu – director adjunct și prof. Carmen Andronachi – director al colegiului. Vorbitorii au împărtășit celor prezenți din experiența lor în ceea ce privește alimentația sănătoasă, încercând să răspundă la întrebările: Ce mâncăm? Cât mâncăm? Cum mâncăm? Răspunsurile pot fi sintetizate în cuvinte cheie: natural nu artificial, gătit acasă și nu procesat, autohton și nu de import, puțin și de bună calitate nu mult și prost, responsabil și inteligent nu orice, oricât și oricum.
Au avut loc schimburi benefice de idei, atât prin viu grai cât și în scris, totul într-o atmosferă destinsă din care nu au lipsit buna dispoziție, ironia și umorul de bună calitate. Fondul muzical a fost asigurat la pian de eleva Bianca Atodiresei care a deprins tainele acestui instrument de la domnul profesor Laurian Abalașei.
Pentru a nu se crede că participanții la acest proiect se pricep doar la vorbe, în partea a doua a activității cei prezenți au fost invitați să admire și să guste produse tradiționale, sută la sută naturale, pregătite cu mare grijă de domnul profesor Liviu Hatnean și elevii din echipa sa: pâine de casă, cozonaci, prăjituri ca la mama acasă, fructe din livada proprie și sucuri naturale de foarte bună calitate. Totul oferit cu mare drag și cu dorința de a demonstra că se poate și altfel decât ne-am obișnuit.
Cele întâmplate la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” au fost posibile și cu ajutorul unor sponsori generoși. Este vorba de Uniunea Europeană în colaborare cu elevele: Bianca Prichici,Gheletiuc Adina, Paula Ștefana Bodale și cu domnul profesor Liviu Hatnean. În finalul activității, doamna profesoară Carmen Andronachi – directorul școlii i-a felicitat pe elevii și profesorii implicați în acest proiect important și le-a urat succes în derularea activităților propuse.
A consemnat prof. Liviu Marcel Ungurean

 

ccdg0328

ccdg0329

ccdg0330

ccdg0331

ccdg0332

ccdg0333

ccdg0334

ccdg0335

ccdg0336

Despre CCDG

CCDG este o organizaţie neguvernamentalǎ ce furnizează programe educaţionale de calitate, în  scopul unui mediu sustenabil.

Obiectivul nostru este de a oferi programe care promovează relaţii durabile între copii, adulţi şi mediul înconjurător, realizând că educaţia eficientă trebuie să se extindă dincolo de sala de clasă şi că principiile de ecologie, justiţie şi egalitate trebuie să fie evidente la toate nivelurile societǎţii.

Ne gasiti si pe:


Contact CCDG

  • CENTRUL CARPATO-DANUBIAN DE GEOECOLOGIE
  • Str. Barbu Lăutaru, Nr. 8, BL. 23, SC. B, Parter, AP. 56, sector 1, Bucureşti

    RELAŢII DIVERSE VOR FI SOLICITATE PRIN:

  • e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • mobil: 0731.713.714

Adrese web pentru informații:

Alte site-uri ale CCDG:

 

Despre cookie click aici....