GASTRONOMIE LA BORCAN
Cu ocazia lansării oficiale a proiectului ”Mâncăm responsabil” privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos, elevii și profesorii școlii noastre au realizat o activitate de impact numită Gastronomie la borcan în parteneriat cu părinții și bunicii elevilor.
Activitatea noastră a început cu o expoziție concurs ”Mâncăm responsabil din cămara bunicii”. 183 elevi s-au înscris la concurs aducând un borcan cu dulceață, peltea, compot, zacuscă, murături etc. realizate de părinții elevilor sau bunicii lor. Echipa de jurizare va fi formată din 3 elevi, 2 profesori si reprezentanți de la Fundația Familia.
S-au stabilit 9 câștigători la finalul concursului, după criterii bine stabilite în prealabil de echipa de jurizare. Expoziția a putut fi admirată și de directorii de școală din județul nostru, cu prilejul cercului pedagogic.
Spargerea ghetii: Legați la ochi, elevii au ghicit fructul primit, folosindu-se doar de simțuri apoi au justificat după ce și-au dat seama. Li s-a cerut să enumere câțiva producători locali de fructe și legume (din păcate nici elevii și nici părinții nu au știut vreun producător).
Elevii au fost împărțiți în șase echipe și fiecare a avut un material pe diferite arii curriculare. Au avut 5 minute la dispozitie să disemineze în echipă materialul, apoi, frontal, s-au făcut dezbateri si au venit cu completări legat de materialul prezentat. Ariile dezbatute au fost: biologie, chimie, religie, literatură-limbi străine, istorie-geografie, matetamică-științe, de unde reiese necesitatea unei alimentații responsabile pentru un stil sănătos de viață. S-a subliniat cât de important este consumul de alimente bazat pe hrană gustoasă, curat preparată și corect prețuită, ce respectă mediul înconjurător, comunitățile locale și diversitatea culturilor și de ce este necesar să cunoaștem producătorii locali și cum ne putem dezvolta ca comunitate locală.
Activitatea s-a încheiat cu un concurs de pus murături.
Elevii împărțiți pe echipe au fost ajutați de părinți și bunici care i-au învățat să pună muraturile la borcan după rețetele traditionale moștenite de ei de la părinți (bunicii elevilor). Timp de 60 min fiecare echipă a încercat să fie cât mai creativă. Toți participnții au fost răsplătiți din belșug cu fructe din zona gălățeană: mere, pere, struguri și gutui. Muraturile au fost donate copiilor de la Fundația Familia.
La sfârșitul activității, fiecare echipă a realizat fluturași de promovare a proiectului ”Mâncăm responsabil” și au fost împărțite prin școală și oraș împreună cu un măr.
Rezultate obținute:
Activitatea a urmărit implicarea elevilor, părinţilor şi a profesorilor într-un demers educativ:
-
o expoziţie de dulceță, murături, zacuscă etc realizate după rețete tradiționale locale;
-
fluturași de promovare a proiectului ”Mâncăm responsabil”;
-
un album cu poze din cadrul activității;
-
s-a îmbunătăţit comunicărea elevi-elevi, elevi-părinţi, elevi-cadre didactice şi între şcoli șălățene;
-
a crescut interesul pentru activităţi extraşcolare;
-
am creat un impact pozitiv asupra opiniei publice gălățene.
prof. coordonator: Chiroșcă Angela