“ ŞTII CE ESTE UN COMPOST? - VIZITĂ LA O FERMĂ AGRICOLĂ
Colegiul Naţional ANASTASESCU, Roşiori de Vede, Teleorman
profesor Mihaela Marilena Marian
Scopul: stârnirea interesului in legătura cu sursele lor de hrana si modul in care ea se obține.
Obiective: Elevii sa înțeleagă ce reprezinta compostul şi îngrășămintele naturale, în general, cum se obțin ele şi cât de benefic este, pentru sănătatea noastră, ca fermierii să le folosească în menținerea calității solului cultivabil. Elevii sa conștientizeze importanţa, pentru sănătatea lor, a cunoașterii provenienței si a modului de producere si procesare a alimentelor pe care le consuma zilnic, astfel încât sa-si menţină o buna stare de sănătate pana la o vârsta cat mai înaintată.
Număr de participanți: 25 - elevi şi părinți, profesori, agronomi
Reflectarea in media sau alte materiale: site-ul şcolii, revista şcolii.
Descrierea activității: Activitatea a constat într-o vizită la o fermă mică, de tip familial, dintr-o localitate învecinată, care cultivă legume ecologic, așa cum au făcut țăranii români din totdeauna, dar sunt axaţi mai ales pe creşterea vacilor de lapte.
Deoarece, in comunele învecinate, fermierii fertilizează pământul pe care cultiva legume cu îngrășăminte chimice, în mod excesiv, iresponsabil, ne-am propus să vedem cum se procură şi se prepară îngrăşămintele naturale necesare fertilizării terenului agricol de la aceasta ferma ecologica. Fermierii ne explica şi ne arată că :
- fie folosesc compost pe care îl prepara, prin colectarea resturilor vegetale de primăvara până toamna târziu, si apoi îl folosesc acolo unde este nevoie;
- fie obțin mranița din bălegarul de la ferma de vaci si îl folosesc ca îngrăşământ natural după cel puțin un an.
Elevii sunt interesați de modul si perioada in care se pregătește terenul pentru diferite culturi si tipul de îngrăşământ folosit pentru gradina de legume si sere, astfel încât să avem legume proaspete, de bună calitate, netratate chimic, tot timpul anului.
Rezultate: În urma desfășurării activității elevii se vor hrăni mai responsabil, adică se vor interesa de proveniența alimentelor, de modul in care au fost obținute şi procesate pană au ajuns în farfurie. De asemenea, vor înțelege ca e mult mai sănătos să îţi cultivi singur propria gradină, dacă este posibil, sau să îţi alegi cu atenție legumele de la piață, de la producători cunoscuți şi apoi să-ţi prepari în propriul cămin hrana pentru întreaga familie.