SECRETELE DIN CĂMARA BUNICII
Număr total de participanţi: 600
prof. coordonator: Nămoloșanu Tatiana
Elevii și profesorii din Comitetul Eco s-au reunit într-o ședință de planificare a activității. S-a stabilit ca mediatizarea evenimentului în rândul elevilor să se realizeze prin intermediul afișelor expuse în ambele corpuri de clădire, a fluturașilor, a stației radio a școlii ProNatura, iar pentru reprezentanții presei, ai comunității locale, ai unor ONG-uri s-au confecționat și trimis invitații. De aceste aspecte s-a ocupat prof. responsabilă de relația cu presa, eleva cu funcția de purtător de cuvânt, președinta și vicepreședinta comitetului. Alți 5 elevi s-au ocupat de realizarea unui banner al activității. Secretara comitetului, împreună cu alți 4 elevi din comitetul eco au înscris pe liste elevii din școală care au dorit să vină cu produse, iar restul elevilor din comitet s-au ocupat să împartă coli de hârtie colorată acestora, pentru a-și scrie rețeta produsului și, pe scurt, modul de preparare, acolo unde este cazul. Elevii au adus de acasă câte ceva din ce au pregătit cu părinții, pentru iarnă, diverse tipuri de zacuscă, compot, dulceață, gem, ghiveci etc, dar și mere, pere, nuci, morcovi din beciul personal în dimineața zilei respective, iar o parte dintre membrii comitetului eco, elevi, profesori, doamna bibliotecar, au pregătit sala în care a avut loc activitatea. Au fost pregătite-decorate cu ștergare tradiționale, suficiente mese pe care tinerii și-au expus “marfa”, iar borcanele au fost estetizate cu etichete, pânză de sac sau etamină și legate cu paglici tricolore. Fiecare vânzător și-a prezentat produsul într-o lumină favorabilă, cu referire la calitatea nutrițională, impactul asupra mediului, costuri etc., astfel încât cumpărătorii, profesori, părinți, invitați, ceilalți colegi, să cumpere în cunoștință de cauză.
Din banii strânşi, elevii au făcut o faptă bună, ajutându-i pe copiii defavorizaţi.
Fotograful din comitetul eco a realizat fotografii și va realiza un film pe care, după finalizare, îl va încărca pe site-ul Eco-Școala, CCDG, FB etc. La stația radio a școlii, ProNatura, s-au făcut cunoscute concluziile desprinse în urma activității, impresii ale elevilor, invitaților etc. Toți cei implicați au primit diplome create special pentru această activitate. Membrii comitetului Eco-Școala, elevi și profesori, au primit insigne cu siglele acestui proiect european.
Rezultate obţinute, impact, impresii ale participanţilor:
1. Elevii s-au mobilizat exemplar, într-un număr mare, și au fost mândri să-și prezinte produsele realizate acasă, la care au contribuit și ei, alături membrii familiei.
2. Numărul și varietatea produselor au impresionat toți participanții și invitații.
3. Elevii au știut să-și prezinte într-un mod favorabil produsele, reușind să-i convingă și pe ceilalți, în calitate de cumpărători, că:
gustul și calitatea unui produs realizat în casă sunt net superioare celor cumpărate din magazine;
conservarea se bazează pe un proces de sterilizare natural, nu cu adaosuri de conservanți chimici, cum se întâmplă la produsele din supermarket;
materia primă folosită este bio, obținută din propriile gospodării, din piețe, de la fermierii locali, fără pesticide, deci fără impact negativ asupra mediului;
nu implică transport pe distanțe mari, ca în cazul supermarketurilor, deci nu se consumă combustibili și nici nu poluează;
folosirea rețetelor tradiționale reprezintă cea mai bună promovare a culturii culinare din zonă.
Entuziasmul cu care au fost primite de cumpărători produsele aduse de elevi, le-a dat încredere acestora să continue să prepare și să consume produse gătite în casă. Toți cumpărătorii au fost satisfăcuți de calitatea produselor. Elevii și-au valorificat calitățile antreprenoriale, prin reclama făcută și numărul de borcane vândute. Au conștientizat că au astfel o contribuție importantă în protejarea resurselor. Tinerii au avut satisfacția că o parte din „marfa” lor, precum și banii obținuți din vânzarea altei părți, vor face mai plăcute sărbătorile de iarnă unor copii din familii nevoiașe. Un alt aspect important este că elevii, personalul școlii, instituția noastră de învățământ au dobândit un real beneficiu de imagine, reprezintă un exemplu de bune practici pentru comunitatea locală și nu numai. Prin modul de prezentare al produselor, dar și al participanților la activitate, am scos în evidență frumusețea portului nostru popular, precum și alte simboluri naționale. La final, toți participanții și-au manifestat bucuria pentru reușita activității și nerăbdarea participării la altele asemănătoare.
Sperăm ca în final, participanții să nu-și mai dorească să cumpere toată această gamă de produse din supermarket, să se reîntoarcă la tradiții, chiar dacă asta presupune o muncă în plus, dar multitudinea de avantaje menționate dorim să învingă inerția și comoditatea multora.
Reflectarea ȋn media sau alte materiale:
Acțiunea a fost reflectată în cotidianul băcăuan Deșteptarea, la televiziunea locală EuroTv -