ACTIVITATEA DE LANSARE A PROIECTULUI MANANCA RESPONSABIL!
Marți, 31.10. 2017, orele 8.00-13.00, la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, a avut loc activitatea de lansare a Proiectului European Mănâncă Responsabil (an III/2017-2018), activitatea finanțată.
Activitatea a fost structurată pe trei părți disticte:
1. Campania Caravana Toamnei- lansarea proiectului în comunitatea școlară și comunitatea rădăuțeană. La această activitate elevi din comitetul eco (20 elevi) împreună cu prof. Mitrofan Nicoleta Zoica, Hatnean Gheorghe Liviu și Ungurean Marcel Liviu au plecat să disemineze proiectul în rândul elevilor de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Rădăuți, Poliția Rădăuți și Primăria Rădăuți. Cu această ocazie s-au oferit fructe de sezon (mere de diferite soiuri, pere, gutui și struguri roșii) achiziționate de la producătorii locali prin suma de 445 Lei alocată de la Uniunea Europeană în cadrul Proiectului European Mănâncă Responsabil. Alături de aceste fructe oferite la aproximativ 450 elevi de la cele două unități școlare și peste 85 persoane angajate la cele două instituții, s-au înmânat Flyere cu mesaje specifice Mănâncă responsabil, mesaje care au avut în vedere obiectivele proiectului și așteptările aplicanților/ responsabilizarea tinerilor și comunității locale pentru o alimentație responsabilă și sustenabilă.
2. În partea a doua a activității, în sala C.D.I., s-a realizat în baza parteneriatului dintre GPP Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodă și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, o activitate comună de lansare a Proiectului European Mănâncă Responsabil (an III de proiect). Cu această ocazie coordonatorii de proiect, prof. înv. preșcolar Balan Ancuța Elena, prof. Hatnean Cornelia, prof. Muntean Radu Gheorghe și respectiv prof. Hatnean Gheorghe Liviu, prof. Mitrofan Nicoleta au prezentat în fața elevilor și cadrelor didactice participante de la cele trei unități școlare (100 persoane) planurile cadru de acțiune în cadrul proiectului/ aproape toate activitățile organizate în parteneriat. S-au prezentat și realizările în anul II de proiect. În cadrul activității s-au realizat și trei exerciții:
a. Continente de proveniență a fructelor și legumelor- realizat de prof. Mitrofan Nicoleta Zoica și prof. Munteanu Radu Gheorghe împreună cu patru grupe de câte 5 elevi și profesori, o grupă de jurați (trei elevi);
b. Sustenabilitatea unor fructe și produse prelucrate din fructe- realizat de prof. Hatnean Cornelia și prof. Ungurean Marcel Liviu împreună cu patru grupe de câte 5 elevi și profesori, o grupă de jurați (trei elevi)/ au participat la acest exercițiu și alți profesori și elevi din sală (20 persoane);
c. Dezbatere parlamentară Măr & Banană în alimentația elevilor- realizat de prof. Balan Ancuța Elena și prof. Hatnean Gheorghe Liviu împreună cu două grupe de câte 5 elevi și profesori, o grupă de jurați (trei elevi)/ au participat la acest exercițiu și alți profesori și elevi din sală (15 persoane);
În cadrul activității au luat cuvântul prof. dr. Puiu Adrian Nicolae, director la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, prof. Munteanu Radu Gheorghe, director adj. Școala Gimnazială Bogdan Vodă Rădăuți, Louana Andreea Popovici, purtător de cuvânt Primăria Rădăuți, Preda Mirel, Consilier Local.
La activitate au participat și reprezentanți MassMedia: CromTel Rădăuți.
3. Expoziție cu degustare de produse alimentare din Bucovina. Elevii din clasele a XI-a G și XII-a G, îndrumați de prof. diriginți Anton Elena Iohana și Hrihor Rodica, au prezentat produse culinare realizate de cătrei ei în gospodăriile proprii. Acest moment a fost mult așteptat și poate cel mai elocvent moment care marchează progresul realizat în responsabilizarea tinerilo pentru o alimentație responsabilă și sustenabilă.
Au participat la festivitate preșcolari, elevi și cadre didactice de la trei unități școlare partenere (100 persoane): GPP Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodă și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți.
Păreri ale participanților la manifestări:
*A fost ocazie specială de a afla de unde provin fructele și legumele uzual folosite și câte resurse se consumă pentru a ajunge la noi; A fost mai mult decât o activitate interactivă;
*Un proiect foarte interactiv care mi-a făcut anii de școală mult mai frumoși. Am aflat lucruri noi despre alimentație responsabilă, dar cel mai important am aflat ce să mănânc și când să mănânc respectivele alimente;
*Activitate utilă, frumoasă, antrenantă, în cadrul căreia am primit câteva sfaturi utile referitoare la alimentația responsabilă;
*Un proiect interesant,care ne informează asupra pericolelor unor alimente pentru organism și asupra beneficiilor altor alimente, în special ale fructelor și legumelor;
*Activitate educativă interactivăși plină de informații valoroase. Felicitări tuturor și să ne revedem la viitoarele activități!
pentru a vizualiza afisul de lansare click aici...
pentru a vizualiza pliantul de lansare click aici...