LECȚIE DIRIGINȚIE: MĂNÂNCĂ RESPONSABIL- MADE ÎN ROMÂNIA
Ca urmare a derulării proiectului European Mănâncă responsabil la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți și a activității din data de 22 noiembrie 2017 (Training Mănâncă Responsabil în ora de diriginție), elevii din clasa a XI- a A împreună cu prof. diriginte Gabriela Coajă au propus realizarea unui ciclu de trei lecții de diriginție cu tema: Mănâncă Responsabil- made în România.
Având experiența participării la o activitate din cadrul proiectului Mănâncă Responsabil în anul școlar 2016/2017 elevii au propus proiectarea acestor lecții pregătind și prezentând mâncare preparată în gospodăriile proprii, din cele trei regiuni istorice ale României: Hrană din Moldova, Muntenia și Ardeal. Astfel miercuri, 6 decembrie 2017, la ora de diriginție s-a desfășurat o lecție de diriginție la clasa a XI-a A cu tema: Produse alimentare din Moldova.
Astfel, tinerele gospodinele/ foto 8, s-au pus pe treabă și la ora de dirigenție au adus bucate specifice din zona Moldova (pâine de casă/ foto 1, plăcinte poale-n brâu, prăjitură cu mere, cornulețe, chiroște cu dulceață, alivencă cu mere/ foto 2-7 și un apetisant platou traditional moldovenesc/ foto 8). S-au prezentat bucatele, apoi modul de preparare și s-a aplicat un exercițiu în care au discutat despre ”Sustenabilitatea alimentelor”.
La final mâncarea a fost degustată, apreciată și savurată/ foto 9-11.
Elevii și-au exprimat dorința de a continua această activitate! Aștepteaptă cu nerăbdare prezentarea preparatelor din zona Muntenia și din Ardeal.
Consemnează prof. Coajă Gabriela, diriginte clasa 11A