INFORMARE
PROIECT „DIN GRIJĂ PENTRU MEDIU”
LECȚIA NR. 5: RECICLAREA AJUTĂ LA CONSERVAREA RESURSELOR NATURALE
Denumirea lecției: Reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale
Subiectul: Relația dintre deșeuri și resursele naturale
Am început discuția despre resursele naturale pe care noi le folosim: Apa, aerul, bogățiile solului și subsolului. Acestea ne asigură existența și confortul vieții de zi cu zi. Prin urmare, dacă nu avem grijă de acestea să nu fie poluate sau să le epuizăm, ne putem îmbolnăvi grav punând în pericol existența. Gestionarea resurselor trebuie să se axeze pe mai multe aspecte. Spre exemplu:
- Reducerea consumului de materii prime. Aici s-au purtat discuții pe tema bunurilor de consum ca îmbrăcămintea și încălțămintea și mai ales ambalajele folosite atât pentru produsele industriale cât și pentru cele alimentare. Dintre acestea, masele plastice sunt cele mai dăunătoare mediului datorită perioadei lungi de timp în care se pot reintegra în circuitul naturii. O echipă a întocmit o listă cu reguli de comportament față de mediu pentru a micșora consumul de materiale.
- Refolosirea unor produse și chiar ambalaje. Elevii au identificat produsele pe care le aruncă cel mai des. Acestea au fost: îmbrăcăminte, alimente expirate și ambalajele. Pentru toate am găsit un mod de refolosire. Cu puțină creativitate un produs de îmbrăcăminte uzat poate fi transformat în unul nou prin adăugarea unei garnituri sau prin folosirea la efectuarea curățeniei. Alimentele expirate pot fi transformate în compost iar unele ambalaje pot fi chiar utile în alte scopuri: din dopuri de plută am făcut un suport de vase fierbinți, dintr-un bidon cu mâner am făcut un căuș dar și alte elemente decorative.
- Reciclarea este metoda prin care o mare poarte a materialelor pot fi reintroduse în circuitul de producție pentru alte produse sau ambalaje, economisind energie electrică apă și alte resurse
CONCLUZII
Am învățat că fiind atenți la tot ce folosim și mai ales la ce aruncăm nu facem decât să folosim responsabil toate darurile pe care ni le oferă natura, îi respectăm legile și-i permitem să se regenereze pentru ca viața să fie frumoasă pe acest Pământ pentru multe generații, care nu trebuie să fie private de nici un dar al naturii.
Am realizat din ambalaje (deșeuri) următoarele produse cu utilitate sau decorative: suport pentru vase fierbinți, căuș și figurine.
Profesor coordonator: Mihaela Munteanu